Opublikowane

Zioła jako przyprawy

Czy potrafimy sobie wyobrazić polską kuchnię bez pieprzu i soli? Prawdopodobnie nie, ponieważ przez dziesiątki lat były to jedyne przyprawy, które stosowano w przypadku wszystkich możliwych posiłków. Z racji tego wiele jednak traciliśmy, ograniczając się do zaledwie małego procenta dostępnych możliwości. No niestety żyjemy na takie szerokości geograficznej gdzie dobrych przypraw ze świecą szukać. Na szczęście teraz już jest inaczej. Dopiero teraz otwieramy się na nowe doznania, chętniej korzystając z tego, co ma nam do zaoferowania świat.

Kuchnia z całego świata

Specjały międzynarodowej kuchni wchodzą też na polskie stoły, raz w mniejszej, innym razem w większej skali. Dzięki temu poznajemy nowe aromaty, nowe smaki i eksperymentujemy, dzięki czemu zachowujemy różnorodność, tak potrzebną również w zdrowym trybie odżywiania się. Poznawanie nowych specjałów zaczyna się od marketów, gdzie możemy znaleźć mnóstwo przypraw świata (np. przyprawy ziołowe) oraz w restauracjach gdzie częstokroć po raz pierwszy możemy sobie pozwolić na spróbowanie określonej potrawy. Tak czy siak możliwości mamy w tym momencie rzeczywiście ogromne. W tym kontekście należy zwrócić uwagę na to, że nie powinniśmy się nie tylko obawiać inkorporować nowe potrawy do naszego menu.

przyprawy-w-wiaderkach

Powinniśmy również z podobną śmiałością łamać znane nam przepisy dodając do nich nowe składniki i dodając nowe przyprawy.Jest to bardzo ciekawe zadanie, które może okazać się dla nas czymś niezwykle twórczym. Krótko mówiąc, warto to robić, ale warto to robić umiejętnie i często posiłkować się radami osób, które się na tym znają. Przyprawy posiadają wiele zdrowotnych i uodparniających właściwości, dlatego z pewnością warto je stosować. Mimo wszystko nie powinniście zapominać o umiarze, ponieważ jeśli przesadzicie, to zamiast pozytywnego, bardzo łatwo osiągniecie negatywny efekt. Z pewnością jednak warto próbować i eksperymentować, ponieważ efekty mogą być imponujące.

Odpowiedz