Opublikowane

5 przydatnych porad odnośnie peklowania mięsa

Wiele osób mając dosyć psujących się szybko i brzydko wyglądających produktów mięsnych decyduje się na samodzielne przygotowanie tych wytworów mięsnych. Jednym z najważniejszych procesów przyrządzania własnych wytworów jest peklowanie. Proces sam w sobie nie jest skomplikowany, jednak sukces zagwarantuje tylko i wyłącznie dokładne zastosowanie się do instrukcji postępowania z żywnością. Podczas peklowania z pewnością przyda się parę kuchennych akcesoriów, o których przeczytasz w poniższym artykule.

Peklowanie suche i mokre

Istnieją dwa rodzaje peklowania – mokre oraz suche. W obu przypadkach znaczną rolę odgrywa tak zwana peklosól, jednak w poszczególnych rodzajach tego procesu jest ona wykorzystywana w inny sposób. Peklowanie suche polega na obtoczeniu poszczególnych kawałków mięsa w soli peklowej, natomiast mokra jego odmiana – przygotowanie roztworu z peklosolą i zanurzeniu mięsa w takich roztworach.

Szczegółowe informacje na ten temat z pewnością znaleźć można w Internecie, zarówno na stronach hobbystów, jak i wszelkich poradnikach kucharskich, które opisują peklosól oraz jej wykorzystanie przy każdym przepisie. Podczas procesu peklowania mięso nabiera charakterystycznego koloru, a także zyskuje zapach i smak. Wszelkie bakterie odpowiedzialne na szybsze gnicie mięsa zostają także wyeliminowane, przez co zapeklowane mięso z pewnością charakteryzuje się dłuższym okresem przydatności.

Więcej szczegółowych informacji dotyczących soli peklującej oraz jej własności znajdziesz pod adresem witryny internetowej jednego z największych producentów w naszym kraju: http://www.solino.pl/PL/NaszaOferta/PrzemyslMiesny/Strony/Sol-peklujaca.aspx.

Akcesoria, których potrzebujesz

Jednym z najważniejszych elementów, niezależnie od wybranego przez ciebie rodzaju peklowania, jest waga. Jedną z najlepszych jest waga elektroniczna, która dokładnie odmierza zawartość szali, co szczególnie przydaje się do ważenia wszelkiego rodzaju przypraw. Peklowanie domowe stosuje się na znacznie mniejszą skalę niż przemysłowe, dlatego idealna ilość przypraw jest optymalną, określoną przepisem. W przypadku jej przekroczenia lub niedoboru, mięso może zatracić swój smak.

Będąc w temacie doprawiania mięsa, nie sposób wymienić także młynka do przypraw, dzięki któremu uzyskamy zawsze świeże, zachowujące swoje właściwości smakowe, satysfakcjonujące ilości przypraw. Młynek do przypraw nie jest narzędziem obowiązkowym, jednak przyda się bardzo w momencie, gdy nie chcemy doprawiać mięsa gotowymi przyprawami.

Kolejnym bardzo ważnym przyrządem jest natomiast termometr. Jak wiemy, przygotowywanie mięsa przez peklowanie wymaga od domownika zachowania specyficznej temperatury. Dlatego też każdy zabierający się do peklowania kucharz powinien wyposażyć pomieszczenie w termometr, dzięki któremu będzie mógł kontrolować temperaturę podczas peklowania mięsa.

Odpowiedz